Lean, - oorspronkelijk een ontwikkeling binnen de auto-industrie -, wordt in steeds meer sectoren toegepast. De kern ligt in het minimaliseren van verspillingen en het maximaliseren van klantwaarde. Lean gaat niet over het inzetten van tools, maar is een manier van werken, verbeteren, denken en zijn.

Wie leidt Lean best?

Welke leiderschapsstijl hebt u nodig als u Lean management gaat implementeren? Dat was de interessante vraagstelling in een onderzoek van Jan M.M. van Ampting in het kader van de TIAS Masterclass ‘Leiderschap en Management van Non-Profit /en Publieke sector’.


Jan van Ampting gebruikte LIFO® als referentiekader voor het rubriceren van leiderschapsgedrag. De bevindingen waren dan ook ‘food for thought’ tijdens de LIFO® netwerkavond in november 2016.

In het onderzoek werd een concept vragenlijst over de 4 LIFO® leiderschapsstijlen voorgelegd aan drie groepen: lean experts, lean managers, lean medewerkers. Er werd gevraagd om een rangorde aan te geven van welke leiderschapsaspecten meest bijdragen tot een succesvolle implementatie.

Alle onderzoeksgroepen geven hetzelfde beeld van de belangrijkste gedragsaspecten van leiderschap. De relatiegerichte LIFO® stijlen (Steungevend/Opgevend en Meegevend/Weggevend) scoren het hoogst.

Misschien verrassend op het eerste zicht, want lean gaat toch over een duidelijk onderbouwd proces?

Het besluit dat we hieruit kunnen trekken is dat men vooral uitkijkt naar kwaliteiten van de leider om mensen en teams mee te krijgen in een cultuurverandering zoals: bereidheid om te luisteren en te leren van anderen; enthousiasme voor het constant verbeteren; zich gemakkelijk voelen bij het werken in teamverband; interesse in het coachen van medewerkers naar nieuwe houdingen en gedragingen.

Deze kwaliteiten sluiten naadloos aan bij de randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie van lean:

  1. Een duidelijke visie, waarom doen we dit?
  2. Een effectieve communicatiestrategie
  3. Betrokkenheid bij alle belanghebbenden, inclusief klanten en medewerkers
  4. Bottom-up verbeteren door en met medewerkers
  5. Commitment van de top 


Wil je graag meer lezen over dit onderzoek en hoe LIFO® en Lean samengaan? Klik hier voor de link naar het eindrapport van Jan van Ampting.