Zelfontwikkeling is in. Bewust aan jezelf werken op verschillende gebieden van het leven. Je streeft naar groei, je ontdekt potentieel en verlangens, je vergroot het zelfbewustzijn en je realiseert concrete ambities op korte en langere termijn. Zelfontplooiing kan betrekking hebben op diverse aspecten zoals loopbaan, relaties, gezondheid, persoonlijke doelen en algemeen welzijn. Het is een voortdurend proces en vergt tijd, inzet en doorzettingsvermogen.

De weg als metafoor

Echte ontwikkeling vertrekt vanuit het stilstaan en verbinden met jezelf. Dat is niet altijd makkelijk om doen in het (drukke) leven. Het is aangewezen dat je routines ontwikkelt die bijdragen tot jouw unieke, persoonlijke groei en welzijn. Zo heb ik al heel lang de goede gewoonte om met mezelf op pad te gaan. Mijn uitgelezen routes zijn de wegen naar Santiago de Compostela. Ze vormen mijn favoriete parcours, de voor mij geschikte plek van herbronning waar ik elk jaar opnieuw naar uitkijk.

Wat ik sterk vind aan het voortdurend stappen, is dat gaandeweg je gedachten zuiveren van ruis. Je komt tot de kernwaarden waar je in gelooft en waar je kracht uit put. Je overziet de belangrijke gebieden in je leven en hoe het ermee gesteld is. Je screent wat je wil loslaten, alsook wat je wil vasthouden of meer plaats geven. Deze vorm van ‘zijn’ lukt voor mij veel beter als ik me terugtrek uit de dagelijkse bezigheden. Steeds verder wandelen creëert openheid voor nieuwe horizonten, letterlijk en figuurlijk. En het leuke is dat je dagenlang kan meanderen tussen de ideeën die opkomen en de emoties die je daarbij ervaart.

Naast mijn reflecties, wil ik ook steeds iets doen met deze frisse inzichten. De hamvraag is dan: naar welke volgende mijlpaal in mijn leven ben ik onderweg en wat kan ik doen om die te bereiken? Zo kom ik thuis met concrete inzichten, doelen en afspraken met mezelf voor de komende maanden.

Zelfontwikkeling: een absoluut persoonlijke zaak

Er zijn uiteraard velerlei mogelijkheden voor zelfontwikkeling. Je hebt een voorkeur voor een bepaalde benadering, omdat die gewoon best past bij de eigen doelen en behoeften. Dus wat voor mij werkt, werkt mogelijk niet voor jou. 

Daarom volgen hieronder een aantal tips, zaken die jij kan plannen en doen, om je zelfontwikkeling een boost te geven:

  • Lees regelmatig: Kies boeken, artikelen of blogs die je kunnen helpen groeien. Met een gedrukt boek heb je meteen een oplossing voor je schermverslaving.
  • Omring je met inspirerende mensen: zoek mensen die je bewondert en van wie je kunt leren. Dit kunnen mentors, coaches, vrienden of collega's zijn. Breng tijd met hen door en laat je inspireren door hun verhalen.
  • Zelfreflectie: Stop en neem de ruimte om te reflecteren op jezelf, je doelen en je voortgang. Stel jezelf vragen over sterke punten, zwakke punten en wat je kunt verbeteren.
  • Leer eens iets nieuws: Ga op zoek naar hobby’s, (sport)activiteiten, vaardigheden die passen bij jouw passie en talenten en onderneem concrete stappen om het te leren.
  • Stap uit je comfortzone: Daag jezelf uit en doe dingen die buiten je veilig en vertrouwd wereldje liggen. Durf te experimenteren en leer van het omgaan met ongemak. Ook dat is groeien.
  • Leer van mislukkingen: Accepteer dat fouten en tegenslagen deel uitmaken van het leerproces. Zie ze als leermogelijkheden om jezelf te verbeteren of sterker te worden.
  • Hou een dagboek bij: Schrijf regelmatig je ervaringen, gedachten en emoties op. Dit helpt je om jezelf beter te begrijpen, je waarden te ontdekken en patronen te herkennen. Het vergroot je zelfkennis, wat essentieel is voor zelfontwikkeling.
  • Zorg voor je welzijn: Besteed aandacht aan je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezonde voeding. Neem de tijd voor ontspanning en zelfzorg activiteiten die energie geven en jouw veerkracht herstellen.
  • Blijf nieuwsgierig: Houd een open geest en blijf verwonderd over zaken die je (nog) niet kent. Stel vragen, onderzoek nieuwe ideeën en blijf leren van de wereld om je heen.
  • Blijf volhouden: Zelfontwikkeling is een levenslang proces. Wees geduldig en volhardend en dankbaar voor wat er op je weg komt.

Een goede zomer werkt inspirerend

Met de vakantieperiode voor de deur, krijg je mogelijks ook de kans om op jezelf terug te plooien. Gun jezelf die tijd en ruimte: enkele uren of dagen, een rustige plek, zonder sociale of andere  verplichtingen. Plan het nu alvast, zo heb je meteen een volgende stap gezet richting zelfontwikkeling.

Marijke Theunis


PS. Wil je graag meer weten over mijn ervaringen met staptochten, zoek je passende literatuur of andere tips die bij jou passen, aarzel niet om me te contacteren.