Congruentie is een cruciale factor in de interactie met anderen. Het verwijst naar de mate waarin iemands gedrag en de impact daarvan overeenkomen met de onderliggende intenties. Wanneer er sprake is van een hoge mate van congruentie, bevordert dit zowel de communicatie als het vertrouwen. In situaties van incongruentie ontstaat echter vaak verwarring en kunnen misverstanden de samenwerking verstoren. Een diepgaande analyse van het persoonlijke LIFO®-profiel biedt waardevolle inzichten in de congruentie van gedragspatronen. Dit opent de deur naar reflectie op de authenticiteit van het gedrag en mogelijkheden voor verbetering.

Groeien vanuit het zelfbeeld

Een van de inspiratiebronnen voor de LIFO®- methode is het gedachtegoed van de humanistische psycholoog Carl Rogers (1902-1987). Rogers introduceerde het concept van ‘zelfbegrip’. Dit verwijst naar alles wat het ‘ik’ definieert, ook de behoeften in contact met anderen, het gewenste zelfbeeld dat men naar buiten wil uitstralen, en de waarden die men belangrijk vindt. Dit zelfbeeld, gevormd door levenservaringen, beïnvloedt hoe iemand de wereld waarneemt en heeft een grote impact op het gedrag. Mensen streven ernaar om in overeenstemming te handelen met hun zelfbeeld, een proces dat Rogers ‘zelfactualisatie’ noemt. Dit streven vormt ook de drijfveer om de eigen potentie maximaal te benutten.

The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change. (Carl Rogers)


Doen en zijn op één lijn brengen

In communicatie en relaties hebben we het vaak over authenticiteit: eerlijk en oprecht zijn, zowel naar onszelf als naar anderen. Carl Rogers gebruikt hiervoor de term ‘congruentie’, wat inhoudt dat er een overeenstemming is tussen innerlijke overtuigingen, emoties en uiterlijk gedrag. 

De LIFO®-vragenlijst is zo ontworpen dat de resultaten inzicht geven in mogelijke (in)congruenties in gedrag. Dit gebeurt door middel van de volgende subscores in het profiel:

  • Intentiescore: de mate waarin iemand zich identificeert met de waarden van een bepaalde stijl en deze wil uitdragen en realiseren.
  • Gedragsscore: de mate waarin iemand gedrag vertoont dat in lijn is met een bepaalde stijl.
  • Effectscore: de mate waarin iemand erin slaagt het effect van de stijl op anderen te hebben.

Wanneer er discrepanties tussen deze subscores zichtbaar worden, ontstaat er ruimte voor reflectie. Is het gedrag bijvoorbeeld rolgebonden en los van de eigen overtuigingen? Zijn er verwachtingen vanuit de omgeving waar men aan wil voldoen? Hoe reageert de omgeving op het gedrag? Het bespreken van deze vragen kan helpen om gedrag en zelfbeeld beter op elkaar af te stemmen. Uiteindelijk is de persoon zelf de expert; alleen zij of hij kan de verschillen duiden binnen de eigen context en afwegingen.

Ontdek het zelf

Ben je klaar om je eigen congruente gedrag te leren kennen en verder te ontwikkelen? Vraag dan nu je gratis LIFO®-profiel aan en start jouw proces van zelfontdekking en groei!

Hoe? Contacteer ons en je ontvangt de link voor het invullen van de LIFO®- vragenlijst.

Word LIFO-licentiehouder

Wil je graag anderen ondersteunen in hun zelfontdekking en groei? Tijdens de LIFO® -licentietraining word je uitgerust met alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om met de interpretatie van LIFO®-profielen en subscores aan de slag te gaan. Alle informatie over deze training vind je hier


Photo by Fares Hamouche on Unsplash