Er is niets zo natuurlijk als verandering en ontwikkeling. Aanpassen, blijven leren en flexibel inzetbaar zijn, het zijn essentiële vaardigheden voor elke medewerker.  En door de pandemie is alles in een stroomversnelling geraakt.

Hybride werken wordt voortaan de regel, dat lijdt geen twijfel. Maar hoe verloopt de weg naar die mix van vrijheid en verbondenheid? Nu we van steeds meer versoepelingen kunnen genieten, vraag ook jij je wellicht af hoe het nu verder moet.

Hoe zal het zijn om opnieuw naar kantoor te (moeten) gaan? Hoe zal het weerzien met de collega’s verlopen ? Hoe houd ik de vinger aan de pols met mijn team? Blijft mijn functie inhoudelijk nog hetzelfde? Staan er reorganisaties op til? Wordt hybride werken de regel ? Welke impact heeft dit op mijn privéleven? …

We gaan op zoek naar hoe we ons binnenkort weer verhouden tot het uitvoeren van taken en de verbinding met mensen. We balanceren tussen de goesting om collega’s terug te zien en de efficiëntie (of juist niet) die we ondervonden bij het thuiswerken. De media spreken over het “grotsyndroom” en hoe moeilijk het kan zijn om het gewone sociale leven weer op te pakken.

Tijd dus om even stil te staan bij een aantal zaken en jezelf voor te bereiden op het hybride najaar.

Reflectie voor actie

Neem even de tijd voor een reflectie over hoe je het voorbije jaar hebt beleefd. Kijk vooruit naar de werkplek van de toekomst met zowel kantoorwerk als thuiswerk.

Hieronder geven we enkele vragen die je in overweging kan nemen:

  • Welke goede gewoontes wil ik behouden als ik weer (meer) naar kantoor mag?
  • Welke activiteiten lenen zich tot kantoorwerk?
  • Welke activiteiten lenen zich tot thuiswerk?
  • Voor welk soort taken heb ik anderen nodig? Hoe organiseer en plan ik dat best?
  • Voor welk soort taken heb ik ongestoord werken en concentratie nodig? Waar en hoe kan ik dat best?
  • Hoe vaak is het nodig dat ik mijn collega’s, leidinggevende, medewerker of klant persoonlijk  ontmoet om een goed contact te onderhouden?
  • Welke soort situaties wil ik vermijden? Wat kan ik daarvoor doen? Met wie wil ik daarover afspraken maken?

Je kan deze reflectie op je eentje doen, of beter nog, zoek een buddy in je omgeving  waarmee je tijdens de vakantiemaanden letterlijk op stap gaat. Iemand waar je je goed bij voelt en die je een spiegel kan voorhouden. Niets zo inspirerend als een wandeling in de natuur waarbij je met elkaar in dialoog gaat over de kansen en valkuilen van de nieuwe vrijheid.

Zelfbewust zijn geeft rust

De voorbije maanden hebben we veel opgestoken over mentaal en fysiek welzijn en over wat stress veroorzaakt. Uit deze ervaringen kan je leren en meer bewust bezig zijn met hoe je echt goed functioneert. We geven enkele praktische tips die kunnen bijdragen tot meer welbevinden straks op je flexibele werkplek.

  • Ken je persoonlijke behoeften op vlak van vrijheid en verbondenheid. Dit helpt om er met anderen open over te praten.
  • Kies je werkplek op basis van de activiteit die je doet en zorg voor afwisseling.
  • Oordeel niet over de keuzes van anderen, mensen verschillen van elkaar en hebben andere behoeften. Communiceer verbindend en oplossingsgericht.
  • Verken je bioritme en houd hier rekening mee in je dagplanning. Op welke momenten van de dag ben je het meest performant?
  • Maak je ideale weekindeling. Vergeet ook de rust- en ontspanningsmomenten niet.
  • Bewegen houdt je gezond. Zoek de vitaliteit en sportiviteit die past bij jou als persoon.

Wij geloven in de veerkracht van mensen. Je kan op eigen houtje heel wat reflecteren, communiceren en vormgeven. Soms helpen concrete handvaten en een neutraal klankbord om net dat stapje verder te kunnen zetten bij al die uitdagingen.

In dat geval staan wij klaar met oplossingen voor jezelf en voor je team. Klik hier